Quan les temperatures són anormalment altes, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut.

Aquests dies de forta calor he recuperat i refet aquest article que tenia empolsegat, un article que vaig escriure fa uns anys després d'unes colònies a les quals vam patir un incident especialment greu.

Eren uns dies de juliol molt calorosos, estàvem fent un curs en una casa de colònies del Plà de l'Estany i teníem previst anar d'excursió fins l'estanyol d'Espolla per veure si hi havien Triops(1).

Seguint les nostres pròpies recomanacions que donem als nostres cursos, vam decidir suspendre la caminada i quedar-nos a la casa de colònies a fer alguna activitat més tranquil·la. Feia molta calor, recordo el termòmetre marcar els 37 graus i mentre fèiem una activitat a l'ombra de l'era de la casa de colònies una noia es va començar a trobar malament, com si li faltés l'aire cada cop va tenir més dificultat per respirar. Aplicats els nostres protocols en cas d'emergència vam trucar al 112 i ens pocs minuts teníem els serveis màdics a la casa que després d'estabilitzar a la noia la van portar cap el Trueta.

Els pòl·lens i la forta calorada li van provocar un atac d'asma que va empitjorar amb un atac d'angoixa al veure que no podia respirar. Sortosament els serveis d'emergència van arribar a temps i tot plegat va quedar amb fort esglai. Ben segur que si no haguéssim suspès la caminada i l'atac l'hagués patit en ple esforç físic la cosa podia haver acabat amb una tragèdia i, com justificàvem aquella llarga caminada en un dia tant i tant caloròs?

Des d'aquell dia als cursos de directors d'activitats de lleure sempre els parlo de manera insistent del que hem de fer en aquells dies que les temperatures pugen desmesuradament. Són recomanacions que els organitzadors d'activitats d'estiu en les quals participen menors d'edat han de tenir, jo sempre dic, ben reflexionades.

Quan les temperatures són anormalment altes, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu si no es posa remei a temps. Els mecanismes termoreguladors fallen i si no s’actua amb rapidesa i de forma adequada s’origina una fallada multiorgànica que pot derivar en la mort del pacient.

Insisteixo molt als alumnes que la prevenció és el millor remei per a evitar un cop de calor. En els dies de molta calor cal no exposar als menors participants a les nostres activitats de lleure al sol en les hores centrals i facilitar que beguin aigua en abundància. També cal que es cobreixin el cap i que portin roba ampla. També es bo banyar-nos i remullar-nos el cap, la cara i el clatell amb freqüència i limitar molt l’activitat física intensa. Cal suspendre les caminades, les excursions en bicicleta i els jocs esportius i és el moment de substituïr-los per jocs d'aigua.

Una altra cosa que també insisteixo molt és que també cal tenir molt en compte l'hidratació dels infants i joves i no només en aquells dies tant calorosos sinó també en la resta de dies d'estiu. En les èpoques de més calor hem de tenir molt en compte que amb una ampolleta d’aigua que puguem demanar que portin els participants, no n’hi ha prou per tot un matí de caminada, bicicletada o jocs esportius. Els organitzadors estem obligats a facilitar l’aigua suficient i en abundància i si pot ser fresca per a tots els participants durant tota l’activitat. Hi ha organitzadors que es queden molt tranquils demanant als participants que portin una ampolleta d'aigua però com hem dit no n'hi ha prou. Aquesta ampolleta és una qüestió purament educativa perquè agafin l'hàbit emportar-se aigua, però qui té l'obligació de vetllar per la hidratació dels nostres participants sóm nosaltres.

Recordeu que si sospitem d'un cop de calor heu de traslladar l'afectat a un lloc fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis d'emergències (112)

I si no és un dia de forta calor, l'excursió a l'estanyol d'Espolla, visitant el sal d'aigua de Martís, no us la podeu perdre i si ha fet uns dies de fortes pluges encara podreu veure algun Triop(1)

(1) Crustaci d´origen prehistòric que sobreviu, en forma de larva, enterrat al fons d´un espai natural que normalment està sec. Són una espècie protegida que eclosiona després d'un capítol intens de pluges.


Jordi Iglesias Mateo
Professor d'organització i gestió d'activitats d'educació en el lleure

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?