Les demandes de monitors i monitores titulats s’han incrementat a tot Catalunya

El sector del lleure viu un estiu trasbalsat

Les demandes de monitors i monitores titulats s’han incrementat a tot Catalunya


Les activitats d’educació en el lleure a Catalunya, aquest estiu, s’han vist trasbalsades (no sé si és la paraula més apropiada), pel nou decret que les regula, el Decret 267/2016, de 5 de juliol, de les activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys.

I dic que s’han vist trasbalsades perquè fins a ara la llei exigia que de la totalitat de dirigents (les persones majors de 18 de anys que tenen la responsabilitat de portar a terme aquestes activitats), només el 40% havien d’estar en possessió indistintament del títol de monitor o de director d’activitats d’educació en el lleure infantils i juvenils.

Però, el nou decret ha apujat aquest percentatge fins al 60%.

Fem números, l’estiu del 2016 hi va haver en activitats notificades a la Direcció general de Joventut de la Generalitat de Catalunya un total de 33.952 dirigents, la qual cosa vol dir que havien d’estar titulats només 13.581, però, amb la mateixa quantitat, aquest estiu farien falta 6.791 titulats més.

Aquests números ens poden donar una idea del problema que han tingut les entitats organitzadores, sobretot de casals d’estiu, a l’hora de poder complir no ja amb les ràtios (quantitat de dirigents per nens i nenes participants) sinó també amb la titulació d’aquests.

La prova d’aquest trasbalsament és el fet, que hem pogut constatar de primera mà, de l’increment d’anuncis demanant personal titulat per treballar sobretot en casals d’estiu, anuncis que ens arribaven per a la seva publicació en ple mes de juliol, quan aquestes activitats ja han començat.

Per a algunes entitats o empreses un veritable drama.

Reconec que aquesta anàlisis és molt simplista, ja que fa referència a una sola variable que és l’increment de percentatge del nombre de titulats del nou decret, però és que hi ha més variables a tenir en compte de les quals m’és impossible tenir dades precises però sí que tinc percepcions ben justificades per fets concrets que podria extrapolar.

Per exemple, molts casals no surten a aquesta estadística d’activitats notificades ja que encara són molts els que no les notifiquen (hi ha una població amb més d’una vintena d’activitats que s’haurien de notificar i de les que només se n’han notificat tres, i això no és una excepció a molts pobles de Catalunya).

És clar que podríeu pensar que si no notifiquen tant se’ls hi en fa les titulacions que tinguin els dirigents, i tindríeu força raó, però es dóna el cas que molts d’ells no notificaven degut a que ignoraven l’existència d’un decret regulador, i ara moltes entitats i empreses del sector en són conscients d’aquest nou decret, que ha fet rebombori en el sector.

I en són tant de conscients que a algunes d’elles els hi ha sortit els colors i desesperadament, com qui diu, estan fent mans i mànigues per formar els components dels seus equips de treball.

Un altre factor a considerar, i que és prou significatiu, és el fet que el nou decret distingeix entre casals de vacances (els de tota la vida) i els casals esportius, que els regula per primer cop.

I què ha passat?, doncs que ara la picaresca de fer passar un casal de vacances per un casal esportiu perquè aquest no estava regulat per cap decret s’ha acabat i, ara, s’ha invertit el procés i si m’apureu la picaresca.

Donat que als casals esportius cal que les titulacions dels dirigents siguin titulacions esportives, més difícils d’aconseguir en temps que les d’educació en el lleure, ara aquells que feien casals esportius diuen que fan casals de vacances i també han acaparat als monitors amb títol (cosa que abans no en necessitaven cap de titulat).

I al mig de tot això el drama dels dirigents que fa anys que estan treballant en el sector sense cap mena de titulació i als que les seves empreses han advertit que si no es treuen el títol de monitor els acomiadaran o el que és el mateix deixaran de contractar-los.

Fins i tot l’Escola l’Empordà a la qual hi pertanyo hem tingut problemes per cobrir les ràtios... i no serà que no tinguem una bona llista de monitors i monitores titulats!!!

Un altre factor que també s’ha de tenir en compte és que el nombre de participants cada estiu va a l’alça (llevat els anys puntes de la crisi que va disminuir tot i que no significativament), es va passar de 220.986 participants l’any 2012 als 306.980 participants de l’estiu passat.

Tendència a l’alça que tot apunta es mantindrà aquest estiu.

Tot plegat ens ha de fer adonar de la necessitat que hi ha de monitors i monitores titulats en activitats d’educació en el lleure infantils i juvenils i també de directors i directores, que si bé sempre hi ha hagut mancança en el sector, aquest estiu ha quedat més palesa encara.

El gran error del personal que es vol treure el títol de monitor o monitora és pensar que en un tres i no res el tindran.

Malgrat els esforços de les escoles per oferir cursos intensius dels qual una part es pugui fer de forma no presencial, no treu que s’han de fer 160 hores de pràctiques i és pràcticament impossible fer el curs pensant què tot seguit ens contractaran, per això jo us aconsello que ho planifiqueu amb temps.

Penseu que, cada vegada més, per poder treballar en aquest sector s’exigiran titulacions perquè malgrat que només cal el 60% i sobretot s’aprofita el 40% restant per cobrir-ho amb alumnes en pràctiques, que serveixen per complir amb la ràtio i en la majoria dels casos no cobren, les empreses també tenen problemes per complir amb el decret quan hi ha una baixa d’un monitor o d’una monitora titulat a mitja temporada i no ho han previst.

Una situació trasbalsada del sector que de segur acabarà normalitzant-se i com resultat incrementarà sens dubte el nombre de titulats contractats en el sector de l’educació en el lleure.

Rubèn Fornós Casares

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?