El mòbil, l'actual gran enemic de la vigilància activa en activitats aquàtiques amb menors d'edat

Quan ja entrem en plena temporada d'estiu, des de l'Escola lEmpordà hem actualitzat aquest article per continuar conscienciant a tots els equips de monitors i monitores que aquest estiu es responsabilitzaràn de menors en casals, colònies i campaments.

L’estiu i la calor ja són aquí, i com cada any, van acompanyats de l’inici de la temporada de les banyades a piscines i platges. Als casals i les colònies, molts infants gaudiran aquest estiu d’estones de bany refrescants que els aportaran molta diversió, esport i molts beneficis per al seu desenvolupament. Però en tot moment els adults hem de tenir una vigilància activa.


Aprofitem aquest gran espai de lleure per gaudir del joc amb els infants, mantenint-nos actius en tot moment, però sempre a prop seu. Perquè a la piscina i a la platja és molt important que ens mantinguem alerta i respectem les mesures de seguretat per prevenir possibles accidents.

Segons la OMS, cada any hi ha més de 5000 morts per ofegament d’infants i joves a la Unió Europea, essent la segona causa de mort per accident en infants de la Unió Europea després dels accidents de trànsit. Amb una major incidència en menors de 6 anys.

Quan anem a la platja o a la piscina en activitats d'educació en el lleure amb menors d'edat no sempre és obligatòria la presència d'un socorrista titulat. Però h i hagi o no socorrista, l'obligació de vigilar als menors que tenim sota la nostra responsabilitat sempre és nostra i per això ens cal sempre prestar una especial atenció en totes les activitats al medi aquàtic. A més si tenim en compte que els ofegaments constitueixen la segona causa al món de totes les morts per lesions no intencionades en infants d’1 a 14 anys.

Quants monitors hi ha d'haver vigilant els menors quan es banyen?

🚩 Tant a la piscina com la platja, en activitats d'educació en el lleure sempre heu de disposar dels dirigents que marca el Decret 267/2016.

🚩 Aquest nombre de dirigents ha d'estar sempre present a la platja o dins del recinte de la piscina, malgrat ja hi hagi socorrista/es. Els menors que estan sota la nostra direcció ens els hem de vigilar nosaltres ja que estàn sota la nostra responsabilitat. Els socorristes actuaran en cas de necessitat

🚩 Tingueu en compte que amb nens i nenes menors de 7 anys (fins a 6 anys) fins hi tot aquests ràtios exigits pel Decret 267/2016 poden quedar curts en quant a la vigilància, depenent de les característiques de la platja o piscina on ens volem anar a banyar. En aquests casos es recomanable reforçar la vigilància amb algun adult més.

El mòbil, l'actual gran enemic de la vigilància activa en activitats aquàtiques amb menors d'edat.

🚩 El telèfon mòbil és una font molt important de distracció per part del monitoratge. 

🚩Ja hi ha moltes activitats d'educació en el lleure que quan van al la platja o a la piscina prohibeixen la utilització del mòbil per part dels seus monitors i només es pot utilitzar en casos d'emergència.

🚩Només calen uns segons de distracció per perdre de vista un menor que s'està banyant. Per això diem que el mòbil és el gran enemic de la vigilància activa.

Sempre "VIGILÀNCIA ACTIVA" sense abaixar la guàrdia

🚩 L'actitud de l'equip de monitors quan fem activitats al medi aquàtic ha de ser de "VIGILÀNCIA ACTIVA". SUPERVISIÓ contínua. NO existeix substitut de la supervisió d'un adult, per això l'estricta vigilància i el control permanent són bàsics

🚩 La "VIGILÀNCIA ACTIVA" vol dir que hem de tenir una vigilància visual constant per part del monitoratge present a l'activitat, organitzant torns si és necessari, i evitant qualsevol distracció com un llibre o un telèfon mòbil.

🚩 Norma 10/20: Cada 10 segons l'adult responsable de la vigilància ha de mirar a la piscina si hi ha nens dins o al voltant d'ella i ha d'arribar-hi en menys de 20 segons, o el que és el mateix: has de poder arribar al nen amb el braç. Evitar qualsevol distracció, molt comuns actualment amb l'ús de mòbils i xarxes socials.

🚩 Una bona estratègia de la "VIGILÀNCIA ACTIVA" és estar sempre molt a prop dels infants i participar en els jocs de manera activa. La millor manera és repartir-nos, uns vigilant fora de l'aigua i els altres jugant amb els infants i joves.

🚩 No els deixeu sols en cap moment ni quan s’estiguin banyant ni quan estiguin a la platja o a l’entorn de la piscina.

🚩 Procureu que mai no quedin fora del vostre camp de visió mentre són a l'aigua. Recordeu que només 2,5 cm de fondària són suficients per cobrir el nas i la boca d'un infant, si cau endavant.

🚩 Sortim de l’aigua cada mitja hora. Descansem, bevem aigua i tornem a aplicar la crema solar. Aprofitem aquestes estones per fer jocs tranquils fora de l’aigua (jugar a cartes, als disbarats, al telèfon, a l’assassí, a passar la corrent,…), però sempre vigilant de no estar gaire estona sota el sol i protegir-nos amb crema solar, gorra, ulleres de sol i samarretes de cotó de colors clars.

🚩 S’ha de tenir present que només les piscines de més de 200m2 estan obligades a tenir un servei de salvament o socorrisme, però encara que hi hagi aquest servei, no hem d’abaixar la vigilància i ens hem de mantenir sempre prou a prop dels infants per poder-los ajudar si ho necessiten.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?