25 anys formant premonitors


Avui ja tenen 40 anys d’edat els primers premonitors que vaig començar a formar a les comarques empordaneses. 

Curs de premonitors realitzat entre Figueres i Palamós,
a les antigues instal·lacions municipals del Tennis de Palamós, avui desaparegudes, l’any 1994. 

Ara fa 25 anys vam fer el primer curs de premonitors amb un grup de joves d’aquestes dues comarques, combinant estades al Baix i a l’Alt Empordà. Abans jo feia la meva activitat formativa a la ja desapareguda Escola Ensenya de Fusta, que a Girona va ser substituïda per l’actual Escola l’Empordà ara ja fa 15 anys.

Amb aquesta escola vam crear el programa Suma-t’hi consistent en potenciar i recuperar el voluntariat a les nostres comarques, ja que ara fa 15 anys passava per moments en que es trobava sota mínims. I el programa Suma-t’hi es basava en programar cursos de premonitors conjuntament amb els tècnics de Joventut on els joves sortissin preparats per després col·laborar a través dels Punts Joves de les seves respectives poblacions, com voluntaris en els actes organitzats per les entitats locals.

A Roses per dinamitzar el CAR (Espai Jove) es va organitzar un d’aquests cursos allà mateix i al cap de 5 anys vam fer un seguiment dels resultats, moltes d’aquelles noies que hi van participar es van encarregar de dinamitzar l’espai jove i també moltes d’elles havent arribat a la majoria d’edat, ja monitores, estaven treballant en els casals d’aquesta població. Des de Castelló d’Empúries es va aprofitar un curs de premonitors per crear una entitat jove destinada a potenciar l’associacionisme jove a la localitat, amb tot el que això implica. A Palamós vam crear el primer Campus Jove d'estiu, després ho vam fer a Sant Feliu de Guíxols, a l'Escala i la Bisbal d'Empordà; a la Marca de l'Ham de Figueres i a Banyoles vam treballar el tema de la immigració i la dinamització comunitària, i finalment, també a Palamós i a Palagrugell vam crear els Campus Jove a l'hivern, tots ells emmarcats en el programa Suma-t'hi.

Aquests cursos estan destinats a nois i noies entre 14 i 17 anys, i no són cursos professionalitzadors com molta gent es pensa, sinó que la seva intencionalitat es formativa per despertar en els alumnes una futura vocació en el món del lleure educatiu. De fet, molts dels alumnes dels cursos de premonitors ens els trobem en els cursos de monitors, quan arriben a la majoria d’edat. Els cursos de premonitors tenen tres nivells, el PRE1 destinat a joves de 14 i 15 anys d’edat i el PRE2 a aquells que tenen entre 16 i 17 anys. El PRESUPERIOR es destina a nois i noies que ja han fet el PRE2 i volen iniciar-se en temes d’organització.

La metodologia actual d’aquests cursos que se solen fer en cases de colònies durant 3 dies consisteix en realitzar un treball de grup constant sobre un temari que s’imparteix de forma absolutament dinàmica i unes activitats col·lectives que ajuden a la cohesió, essent els principals objectius treballats l’iniciació al lleure educatiu des del vessant d’un educador, el treball d’equip i conseqüentment la creativitat com eina bàsica per construir coneixement.

Aquest Nadal, el curs de premonitors en les seves tres modalitats està previst fer-se a Esponellà (al Pla de l’Estany) ja que està convocat de forma general, els dies 27, 28 i 29 de desembre de 2015 a la casa de colònies Can Què d’aquesta població.

Per més informació i matriculacions: www.escolaemporda.cat


Rubèn Fornós Casares



Curs de premonitors realitzat a Roses l’any 2004, el dia de l’estada de colònies a Esponellà. Foto: Arxiu Escola l’Empordà

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?