Continua vigent l’obligació d’adaptar els estatuts

Tot i que el termini màxim per tal que les associacions i fundacions catalanes adaptessin els seus estatuts va finalitzar el passat 31 de desembre, continua vigent l’obligació de fer-ho per a totes aquelles entitats que encara no ho hagin fet.

L’obligació d’adaptar-se a la normativa

L'any 2008 es va publicar el Llibre III del Codi Civil de Catalunya que establia un nou règim normatiu per a les associacions i fundacions catalanes. Aquesta normativa obliga les entitats catalanes a modificar els seus estatuts.

Després de la publicació de la Llei 5/2011, del 19 de juliol, el termini màxim per què les entitats fessin aquesta adaptació va ser el 31 de desembre de 2012.

Els efectes que la no-adaptació d’estatuts pot arribar a tenir per les entitats són:
  • No poder obtenir ajuts ni subvencions de l’Administració de la Generalitat.
  • Perdre els beneficis derivats de la publicitat registral.
En el cas de les Fundacions, a més, la no-adaptació dels estatuts es considerarà un incompliment greu de les obligacions del càrrec de patró.

Recordeu que tots aquells articles dels estatuts i del règim intern que siguin contraris a la regulació del Llibre III del Codi Civil, resten sense efecte i són nuls. És per això que s’aconsella a totes les entitats que encara no hagin adaptat els seus estatuts a que ho facin el més ràpid possible.

En tot cas, cal recordar també, que, des de Registre de Dret i Entitats s’ha ampliat el termini per donar resolució i notificació a les sol·licituds d’adaptació d’estatuts atesa l’acumulació d’expedients que es va produir a finals d’aquest desembre passat.
Campanya d’adaptació d’estatuts a Suport Associatiu

El Departament jurídic de Suport Associatiu va engegar l’any 2008 una campanya per informar les entitats sobre la necessitat d’adaptar els seus estatuts al Llibre tercer del Codi civil.

En el marc d’aquesta campanya, els tècnics de Suport Associatiu han impartit diversos tallers i sessions de formació específiques i han ofert assessoraments a aquelles entitats amb dubtes sobre la seva situació respecte a la nova normativa.

La campanya d’adaptació s’ha anat renovant cada any des de 2008 i, en aquest temps, Suport Associatiu s’ha encarregat de l’adaptació dels estatuts de més de 150 entitats, entre associacions i fundacions.

Atès que l’obligació d’adaptar els estatuts segueix vigent, Suport Associatiu ha renovat un any més la campanya d’adaptació d’estatuts per continuar ajudant les entitats que necessitin adaptar-se a la normativa vigent.

Per a més informació, consulteu el departament jurídic de Suport Associatiu escrivint a juridic@suport.org o trucant al 93 474 74 01.

Notícia redactada per Suport Associatiu per a Xarxanet.org

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?